Gemeente Epe

WhatsApp Buurtpreventiegroep

Buurtbewoners die lid zijn van een WhatsApp Buurtpreventiegroep, kunnen elkaar snel op de hoogte brengen van onveilige of verdachte situaties. Ook in onze gemeente zijn er WhatsAppgroepen voor buurtpreventie. Meld u nu aan voor een veiligere buurt.

Gemeente Epe stimuleert WhatsApp Buurtpreventiegroepen (WABP-groepen). Een WABP-groep is een groep in WhatsApp met één of meer beheerders. Buurtbewoners die lid zijn van deze groep, kunnen elkaar snel op de hoogte brengen van alarmerende situaties. Zoals inbraak, vernielingen of een verdacht persoon in de buurt. Buren zijn de beste vorm van veiligheid. Hoe meer buren er in deze groep zitten, hoe groter het effect. Om een compleet overzicht te krijgen van deze (actieve) groepen, vragen we om uw groep aan te melden bij de gemeente.

Aanmelden

Een nieuwe of bestaande WABP-groep kan zich aanmelden via veiligheid@epe.nl. Vermeld de volgende gegevens:

  • De beheerder(s) en contactpersoon/-personen van de WABP-groep.
  • Aantal deelnemers van de WABP-groep.
  • Welke straten (eventueel met huisnummers) actief zijn in de WABP groep.

Spelregels 

Er zijn een aantal regels voor het opstarten en beheren van een WABP-groep. Onder andere:

  1. De deelnemers zijn minimaal 18 jaar.
  2. De deelnemers wonen allemaal in dezelfde wijk.
  3. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Geen spoed, wel politie nodig? Bel dan naar 0900-8844

Bekijk de website van WhatsAppBuurtPreventie(link is extern) voor de andere regels en uitleg.

Contact met wijkagent

Daarnaast is er een appgroep waar beheerders van de verschillende WABP-groepen in zitten, samen met één van de wijkagenten. Deze appgroep is een extra communicatiemiddel vanuit de wijkagent naar de beheerders. Mocht er iemand gezocht worden (bijvoorbeeld een vermist of verdacht persoon), dan kan de wijkagent dat met de beheerders delen. De beheerders kunnen dan hun groep op de hoogte brengen. Zodat er snel veel mensen kunnen uitkijken naar de gezochte persoon en de vindkans aanzienlijk groter wordt.

WhatsApp Buurtpreventieborden

Meerdere wijken in de gemeente Epe hebben een WABP-groep. Het is een handig middel waarmee de buurt elkaar waarschuwt voor verdachte situaties. Voorkomen is beter dan genezen. Dat is ook het doel van een WhatsApp Buurtpreventiebord. Het bord laat zien dat de buurt op elkaar let. Een WhatsApp Buurtpreventiebord kunt u bestellen bij de gemeente door te mailen naar veiligheid@epe.nl. Ook met andere vragen kunt u daar terecht.